top of page
  • Jovita

Šafrano magija


Šafranas...Tai buvo sena svajonė pačiai užsiauginti šį brangųjį ir prabangųjį prieskonį. Taigi, atsisiunčiau iš interneto platybių 50 šafrano (Crocus sativus) svogūnėlių (po 0,58 eur.) ir rugsėjo pradžioje pasodinau į platų vazoną. Laukti teko neilgai - po poros savaičių pasimatė ir pirmieji lapeliai...spalio pradžioje - pirmieji žiedeliai! Neįtikėtinai gležni, tiesiog plevenantys ore, šviesiai alyviniai, tamsiai violetiniai... Pasimatė ir įžymioji šafrano raudona...Ir jie tapo išskirtine, tiesiog žaižaruojančia, rudeniško sodo puošmena! Labai netikėta, labai spalvinga ...ir labai taisė rudenišką nuotaiką... Supratau - reikia pradėti rinkti derlių! Žiedai, kurie pasirodo saulei tekant, turi būti nedelsiant nuskinti, nes jie per dieną nuvysta...


Tai kas gi tas šafranas? Brangiausias pasaulyje prieskonis, gaunamas iš džiovintų Crocus sativus žiedų purkų. Šiai krokų rūšiai mūsų klimate natūraliai augti per šalta.

Retas. Pagrindiniai šafrano augintojai šiandien yra: Pakistanas, Irakas, Iranas ir Indija (Kašmyro regionas).

Brangus. Prieskoniui pagaminti reikalinga tik viena, pati trapiausia augalo dalis – purka, kuri skinama tik rankomis ir džiovinama.

Maistinis dažas. Budistų vienuoliai jį naudojo audiniams dažyti.

Skonis ir kvapas. Medaus skonis su metaliniu atspalviu, kartus ir aštrus vienu metu.

Turtinga cheminė sudėtis. Naudojamas kulinarijoje, medicinoje, kosmetologijoje. Jis suteikia patiekalams ypatingo skonio ir aromato, padeda išsaugoti odos jaunystę ir grožį, gerina savijautą ir yra naudojamas daugelio ligų gydymui.


Crocus sativus/šafrano auginimo istorija siekia daugiau nei 4,5 tūkstančių metų. Manoma, kad piešiniai ant neolito epochos urvų sienų piešti šafrano pagrindu pagamintais dažais. Senovės Graikijoje krokų žiedus pildavo į lovas, maudėsi šafrano voniose, naudojo jį kaip galingą afrodiziaką, kvepalų ingredientą ir skanino vyną.


Norint gauti 1 g sauso šafrano siūlų, reikia apie 150 žiedų.

Gaminant maistą užtenka vos 1 ar 2 šio augalo siūlelių-purkų.


Pabaigai. Labai tikiuosi, kad šaltą lietuvišką žiemą šafraniniai krokai smagiai praleis pradžiuvusiame vazone vėsioje patalpoje, sulauks jiems reikalingos sausos ir karštos vasaros... ir vėl rudenį nustebins nepakartojamų formų, spalvų, kvapų ir skonių dovanomis. Tai ir yra malonumas auginti.

137 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Susiję produktai

bottom of page