top of page
  • Jovita

Rausvasis debesėlis - smulkiažiedis eglūnas

Atnaujinta: 2023-06-01

Tamarix parviflora

Eglūnas (lot. Tamarix parviflora) – eglūninių (Tamaricaceae) šeimos augalų gentis. Jai priklauso apie 50–60 rūšių, augančių sausringuose Eurazijos ir Afrikos regionuose. Botanikai iki šiol neturi vieningos nuomonės dėl eglūnų rūšių klasifikacijos, dėl to šioje srityje pasitaiko painiavos. Daugelis rūšių yra labai dekoatyvios.


Suaugęs augalas - tai vidutinio dydžio krūmas, 2-4 m. aukščio, 2-3 m. pločio krūmas, gausiai žyditis gegužės ar birželio mėnesį.


Dirva turėtų būti puri, laidi vandeniui. Gerai pakenčia sausringą dirvą, nereiklūs vandeniui, ilgomis šaknimis pasiekia požeminio vandens sluoksnius, todėl dažnai laistyti nereikia. Galima dirvos paviršių pamulčiuoti smulkinta žieve ar kompostu. Geriausiai auga saulėtoje vietoje, visiškai atsparus šalčiui (iki minus 34 laipsnių). Tai gana atsparus sausrai augalas.


Gausybė plonų vytelės formos eglūno ūglių padengti smulkiais gražiai melsvos arba geltonai žalios spalvos lapeliais, kurie dažniau vadinami žvyneliais, primena kai kurių pušūnų spyglius.


Smulkūs balti arba rausvi žiedai sudaryti iš keturių rausvų žiedlapių sutelkti į kekės formos žiedynus. Neišsiskleidę žiediniai pumpurai žiedyną dengia tarsi karoliukai.


Smulkiažiedis eglūnas žydi gegužę-birželį (peržydėjus, ant svyrančių rausvų ūglių pasirodo smulkūs žvyniški lapeliai). Dėl ažūrinės lapijos ir spalvingų žiedų eglūnas yra idealus sodo vienišius, puikiai derantis prie terasos, darželyje (antrame plane) arba žalioje vejoje.Labai gražiai atrodo tamsiai žalių arba sidabriškų spygliuočių fone. Puikiai dera su rausvai žydinčiomis neaukštomis lanksvomis ar mėlynai visą vasarą žydinčiomis katžolėmis.


Sodinant eglūną iškaskite dukart didesnę duobę nei augalo šaknų ar žemių gumulas, dugną išpurenkite. Iškastą žemę sumaišykite su kompostu. Kad šakotasis eglūnas gausiau žydėtų,kasmet patrumpinkite jaunus ūglius, išpjaukite senas šakas. Tačiau radikaliai neišgenėkite, nes iš likusių kelmelių nauji jauni ūgliai neišauga. Vasarą peržydėjusius smulkiažiedžius eglūnus apkirpkite, ūglius patrumpinkite.Tinkamiausias metas sodinti eglūną yra ankstyvas pavasaris ar vėlyvas ruduo.




263 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Susiję produktai

bottom of page