top of page
Jovita

Paprasta šluotelinių hortenzijų priežiūra

Atnaujinta: 2022-06-18

Apie šluotelines hortenzijas

Šluotelinės hortenzijos (Hydrangea panicula) tėvynė yra pietų ir rytų Kinija, Korėja, Japonija ir Rusija (Sachalinas). Pirmą kartą augalą oficialiai apibūdino Filipas Franzas fon Sieboldas 1829 m. Tai lengvai auganti, puikiai prisitaikanti, ilgai ir įspūdingai žydinti hortenzijų rūšis. Net ir neturintis patirties sodininkas gali drąsiai sodinti šį medelį ir džiaugtis įspūdingu žydėjimu.

Vietos parinkimas: reikėtų kad bent keturias/šešias valandas augalą apšviestų saulė.Tai skatina stiprių stiebų augimą ir gausų žydėjimą.


Dirvožemis nėra reikli dirvožemiui, tačiau nemėgsta stovinčio vandens. Per daug drėgnas dirvožemis sukelia šaknų puvimą.Toleruoja įvairius pH lygius, nuo rūgštaus iki šarminio, jums nereikia daryti jokių dirvoženio pakeitimų (na, nebent įberti savos gamybos trąšaus komposto).


Sodinimas: šluotelinių hortenzijų šaknys yra paviršinės (o ne kaip morkos !), todėl sodinant svarbu jas ištiesti į šalis (žr. nuotrauka). Duobė gausis daugiau plati nei gili. Po sodinimo reikia gerai palaistyti. Kad ne taip garuotų drėgmė ant viršaus galima užberti 5-7 cm smulkintos žievės mulčo.


Vanduo: kadangi medelio šaknys paviršinės (o viršutinis dirvos sluoksnis labai greitai išdžiūna) , todėl, ypač sausais periodais, reikia reguliariai laistyti.

Tręšimas: geriausia/pakanka hortenziją patręšti pavasarį. Padauginus trąšų – stiebai tampa silpni, lapų galiukai parūduoja. Jautri pertęšimui.


Žydėjimas: žiedų spalva prasideda nuo žalsvai baltos, o kai vasaros dienos pradeda trumpėti, o naktys būna vėsesnės, žiedynai įgauna rausvų ir raudonų spalvų bei atspalvių. Jei žiedo spalva yra purvina, tai paprastai rodo, kad augalas yra per daug pavėsyje ir (arba) kad temperatūra, ypač nakties temperatūra, buvo per aukšta (gi nelabai nuo mūsų priklauso). Žiedo spalva yra genetinis bruožas ir spalvai neturi įtakos jokios dirvožemio sąlygos. Sodindami į rūgščią dirvą šluotelinės hortenzijos žiedų spalvos nepakeisite.


Žiema: dengti nereikia.Visiškai atspari lietuviškoms žiemoms.


Genėjimas: genėti geriausia pavasarį, kai ant šakų pasimato žali pumpurėliai (balandžio pabaigoje) Reikėtų išpjauti visas menkavertes šakeles, gerokai praretinti ir patrumpinti/paformuoti vainiką. Tai skatina stipresnius stiebus, didesnius žiedus, patrauklesnę augalo formą. Tai svarbu.


2 270 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación

Susiję produktai

bottom of page