top of page
  • Jovita

Kaip sodinti ligustrų gyvatvorę



Ligustrum vulgare

Ligustrų gyvatvorę geriausia sodinti rudenį, lapams krintant, atvėsus orams arba kuo ankščiau pavasarį, pašalui išėjus, kol dar medeliai nesužaliavo, kol nėra aukšta oro temperatūra ir dirvoje pakanka drėgmės. Tinkamu laiku pasodinti augalai geriau prigyja, patiria mažiau streso ir laistyti pasodintą gyvatvorę reikia rečiau (dažniau palaisto Dievulis).

  1. Standartiškai užtenka pasodinti 3 medelius į 1 metrą. Tankiau susodinus, gyvatvorei augant ir šakojantis, vidurys negauna saulės šviesos.

  2. Pirmiausiai reikia išsitempti virvutę būsimos gyvatvorės ilgį ir pagal ją iškasti apie 20 cm gylio ir 40 cm pločio griovį (griovys turi būti platesnis nei gilesnis). Ligustras nėra reiklus dirvožemiui, bet, jeigu žemė sodinimo vietoje labai nederlinga, būsimas augalo šaknis galime užpilti sava kompostine ar atsivežta derlinga žeme (perteklinę žemę išvežti). Gyvatvorę sodiname tikrai ne vieneriems metams.

  3. Sodinukų prigijimui ypač svarbios yra smulkios šaknelės, todėl, kad neapdžiūtų iškastų augalų šaknys, ligustrai yra pakuojami į polietileninius maišus. Jeigu augalų iš karto nesodinsite, privalote juos laikinai įkasti į žemę ir gausiai palieti.

  4. Ligustrų šaknys yra kuokštinės ir paviršinės (ne kaip morkos, kuri eina gilyn). Sodinant augalą svarbu ištiesti šaknis į visas griovio puses (gi mūsų griovys platus), kad šaknys nebūtų viename gumule ar užsiraitę. Belieka užpilti žemėmis ir gerai suspausti (apmindžioti). Trąšų berti sodinant nereikia. Gerai palaistyti ! Jei labai sausa - iš anksto, prieš sodinimą į griovį prilieti vandens.

  5. Pasodintų ligustrų gyvatvorę patartina nukirpti (ir iš viršaus, ir šiek tiek atsikišusių šakelių iš šonų), kad pradėjusi augti geriau šakotųsi ir įgautų norimą formą.Tą padaryti galima išsitempus virvelę. Kirpti/aplyginti reikėtų ne daugiau kaip 1/4 medelių aukščio.

  6. Bent kartą per savaitę palaistyti (ypač aktualu pavasarį smarkiai atšilus orams ir nelyjant).

Birželio mėnesį, gyvatvorei pradėjus augti ir leisti ūglius, reikia dar kartelį padailinti norimą formą (ir iš viršaus ir iš šonų). Ligustrų gyvatvorė augs gražesnė ir pilnesnė. Dabar jau galima ir truputėlį patręšti (nepadauginti). Ir katinai po gyvatvore nelandžios... Ir nuo svetimų akių užstos...




1 034 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Susiję produktai

bottom of page