top of page
  • Jovita

"Budinkime" kalijas

Atnaujinta: 2022-06-18

Zantedeschia arba spalvotosios kalijos yra žoliniai daugiamečiai augalai. Kalijos formuoja šaknies gumbą, primenantį begonijos gumbus.


Taigi, spalvotoji kalija laukia kovo saulės, kad galėtų "atsibusti"... Kovo viduryje pats laikas nešti į saulę ir sodinti kalijų gumbus. Tai liaudiškas žolinio augalo pavadinimas. Tikrasis pavadinimas - zantedecijos, italų botaniko Džovani Zantedeski (1773—1846) garbei.


Zantedecijų gumbai unikalūs - ir pumpuras, ir šaknys yra toje pačioje gumbo pusėje. Taip išeina, kad kalija sodinama šaknimis į viršų. Gumbus reikia užberti bent 2 cm žemių ir gerai palaistyti. Po savaitės kitos pasirodo žali ūgliai. Paaugusiu kalijų ūglius jau galima balandžio viduryje drąsiai išnešti į polietileninį nešildomą šiltnamį. Vasarą kalijas su vazonu galima įkasti sode ar pastatyti balkone arba išimti iš vazono ir pasodinti lysvėje, saulėtoje vietoje, gausiai laistyti ir tręšti. Baigiantis vasarai pradeda gelsti ir džiūti lapai, augalai beveik nebelaistomi. Nudžiūvus trečdaliui lapų, šakniagumbiai iškasami ir džiovinami. Vazonuose augintus augalus, nudžiūvus lapams, galima ir toliau laikyti tuose pačiuose vazonuose, sausoje ir šiltoje vietoje.

  • Elioto kalija (Zantedeschia elliottiana ) turi žalius plačius širdiškus lapus su baltomis dėmėmis, papėdlapiai - šviesiai ir ryškiai geltoni.

  • Remano kalija (Zantedeschia rehmanii ) turi žalius lapus be dėmių, papėdlapiai švelnių ir ryškiai raudonų atspalvių.

  • Dėmėtoji kalija (Zantedeschia albomaculata) turi strėliškus lapus su daugybe baltų dėmių, papėdlapiai balti su juoda pamatine dėme.


12 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Susiję produktai

bottom of page