top of page
  • Jovita

Margalapė aukštoji aspidistra - 10 privalumų

Atnaujinta: 02-20




1) Aspidistra yra mažai priežiūros reikalaujantis kambarinis augalas

Ypač tinka  pradedantiesiems, neturintiems laiko ar mėgstantiems keliauti. Įdomu tai, kad jie taip pat žinomi kaip baro augalai dėl savo įspūdingo sugebėjimo toleruoti nepriežiūrą.

Aspidistra yra lėtai augantis augalas,  augantis ryškioje, netiesioginėje šviesoje arba daliniame pavėsyje. Šiuos visžalius kambarinius augalus reikia persodinti tik kas trejus ar penkerius metus. Be to yra šiek tiek atsparios sausrai ir vandens reikia tik kartą per savaitę ar dvi.


 2) Aspidistra vertinama dėl viszalių lapų

 Aspidistros turi didelius, blizgius, visžalius lapus, kurie dažniausiai būna tamsiai žali. Tačiau taip pat galite gauti įvairių veislių su patraukliais margais lapų raštais. Saugokite Aspidistras nuo tiesioginių popietės saulės spindulių, kad lapai atrodytų kuo vešlesni ir sveikesni. Jei paliekami tiesioginėje saulėje, lapai gali greitai nudegti.

Aspidistrų lapai turi savitą grožį ir netgi naudojami vaizduojamajame ikebanos mene (japoniškas gėlių komponavimas).Skirtingai nuo vakarietiškų gėlių komponavimo, ikebana vadovaujasi griežtomis taisyklėmis, kai simbolika ir vizualinis patrauklumas eina koja kojon, kur aspidistros lapai užima ypatingą vietą.

 

3) Aspidistra gali toleruoti prastą apšvietimą

Vienas iš mano mėgstamiausių dalykų, susijusių su Aspidistromis - jų prisitaikymas. Nors geriausiai auga ryškioje, netiesioginėje šviesoje, šie puikūs kambariniai augalai gali augti ir prasto apšvietimo sąlygomis. Net augdami pavėsingose vietose, augalai užaugins stiprius ir sveikus lapus. Tai reiškia, kad Aspidistra  idealiai tinka šiaurinėms patalpoms, miegamiesiems kambariams.

 

4) Aspidistra puikiai tinka fengšui

Šie vešlūs kambariniai augalai siejami su medžio elementu, kuris valdo augimą, kūrybiškumą, klestėjimą ir atsinaujinimą. Medžio elementas stipriausias rytinėje ir pietrytinėje namų dalyse. Aspidistros išdėstymas šiose vietose padidina šeimos energiją (rytuose) ir klestėjimą (pietryčius). Aspidistros taip pat gali išsklaidyti neigiamą energiją, užpildydami tuščias vietas mūsų namuose.

 

5) Aspidistra gali išvalyti orą

Nuo tada, kai 1989 m. buvo paskelbtas NASA švaraus oro tyrimas, žinome, kad kambariniai augalai gali padėti išvalyti orą. Mūsų namų ore gali būti kenksmingų junginių, kurie gaunami iš namų apyvokos daiktų, pavyzdžiui, klijų, dažų ir vinilo grindų. Laimei, Aspidistros gali pašalinti kai kuriuos kenksmingus junginius iš mūsų namų oro. Aspidistra tinka miegamiesiems, netgi galite geriau miegoti, kai šalia yra augalų. Aspidistros taip pat gali toleruoti prastą apšvietimą miegamuosiuose.

 

6) Aspidistra gali pagerinti produktyvumą ir sutelkti dėmesį

Aspidistros yra puikūs augalai jūsų biurui. Šie augalai gali ne tik išvalyti orą, bet ir padėti padidinti produktyvumą bent 15% bei sutelkti dėmesį. Visi jausis mažiau įtempti ir labiau įsitraukę, kai biure bus kambarinių augalų. Skamba kaip puiki priežastis savo biurą papuošti Aspidistromis.

 

7) Aspidistra gali pagerinti miego kokybę

Aspidistros puikiai papildys bet kurį kambarį įskaitant miegamuosius. Kinų atliktas tyrimas parodė, kad ilgą laiką izoliuoti astronautai geriau miegojo, kai galėjo matyti ar užuosti augalus. Duomenys taip pat parodė, kad dalyviai galėjo geriau reguliuoti savo centrinę nervų sistemą. Astronautai taip pat parodė mažesnį kortizolio, bendro streso hormono, kiekį.

 

8) Aspidistros žiedai unikalūs

Jie atsiranda žemės lygyje, nėra stiebo ir yra nuo trijų iki keturių centimetrų skersmens, puodelio formos ir mėsingi. Žiedo išorė kreminės spalvos, sodrios bordo ir rausvos spalvos vidus.

 

9) Aspidistras galima auginti lauke (Lietuvoje - tik vasarą)

Šaltesnio klimato kraštuose, t.y Lietuvoje,  vazonus su Aspidistromis galima auginti terasoje ar sodelyje. Rudenį vėstant orams  (iki +10ºC) vazonus įnešti į vidų, kad būtų šilta. Kai auginame lauke, Aspidistros didžiąją dienos dalį turi augti daliniame pavėsyje. Jiems reikalingas purus, gerai nusausintas ir rūgštokas dirvožemis.

 

10) Aspidistra nėra toksiška naminiams gyvūnėliams, pavyzdžiui katėms ir šunims.




19 peržiūrų0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Susiję produktai

bottom of page