top of page
Jovita

2024-ųjų tendencija - gyvybingi sodai




Pagrindinė 2024-ųjų metų sodininkystės tendencija  kviečia kurti ne tik gyvybingus ir derlingus sodus, bet ir tausoti aplinką.

Tai galimybė visiems sodininkams – nuo ​​pradedančiųjų iki ekspertų – įkvėpti naujos gyvybės savo erdvėms.

Tai ką galime visi nuveikti?

- palikime nukritusius lapus ant žemės - tai vabzdžių ir gyvūnų žiemos buveinės ir, tuo pačiu, sumažinsime atliekų kiekį sąvartynuose. Tai jų namai kur jie gali  apsisaugoti ir izoliuotis nuo stichijų. Žinoma, sergančių medžių lapus (pvz. kaštono) reikia sugrėbti.

- negenėkime daugiamečių augalų rudenį -  palikime prieglobstį ir maisto šaltinį vabzdžiams ir gyvūnams. Tai sudaro gerą aplinką apdulkintojų vabzdžių žiemojimui.

- sumažinkime durpių naudojimą - durpynai yra gyvybiškai svarbios buveinės daugeliui gyvūnų, vabzdžių ir augalų, o durpių kasimas kenkia šioms svarbioms ekosistemoms. Galime pasigaminti komposto patys.

- sodinkime vietinius (mūsų klimatinės zonos) augalus.Jiems auginti ir puoselėti reikės mažesnių vandens ir trąšų išteklių. Ir puikiai pakels orų išdaigas.

- kuo mažiau naudokime trąšų ir chemijos. Tapkime ekologiški. Juk kaip skanu iš savo sodo nusikinti slyvų ar obuolių, išsirauti morką ar nusiskinti šviežią traškantį salotos lapą.Tai mūsų sveikata! Už tai padėkos ir visa gyvybė mūsų sode.

- pasodinkime medingų žydinčių daugiamečių gėlių - tai draugiškas sodas bitėms, vapsvoms, kandims ir drugeliams, t.y. vabzdžiams apdulkintojams. Be jų neturėtume derliaus. Medingų žydinčių daugiamečių ir vienmečių augalų sodinimas soduose ir sodeliuose padeda vabzdžiams atlikti svarbias ekologines funkcijas.

- rinkimės šilumai ir sausrai atsparesnes augalų rūšis -  galime šiek tiek neutralizuoti besikeičiančių oro sąlygų poveikį, įskaitant pailgėjusius sausros laikotarpius ir daug karštesnes vasaras. Galime sutaupyti vandens ir savo laiko. Strateginis sausrai atsparių augalų rūšių parinkimas, taip pat žvyro sodų, lietaus sodų ar pelkių sodų sodinimas yra priemonės, kurios gali būti naudojamos klimato kaitos padariniams sušvelninti.

-būkime madingi - pasisodinkime daugiau dekoratyvinių žolių ir viksvų. Jos yra populiarūs, sausrai atsparūs stepių augalai, vaidinantys svarbų dekoratyvinį ir ekologinį vaidmenį sode. Šių augalų naudojimą išpopuliarino žinomi sodų dizaineriai, tokie kaip Piet Oudolf, Claudia West, Kelly Norris, Roy Diblick, Jeff Epping ir daugelis kitų, iškeldami žoles ir viksvas į dizaino priešakį, o ne tik kaip tarpų tarp augalų užpildus. Nors dekoratyvinės žolės buvo populiarios beveik tris dešimtmečius, jos plačiai naudojamos kaip svarbi vietinių augalų ir vabzdžių-apdulkintojų sodų sudedamoji dalis.

 

Linkėdama Jūsų gyvybingų sodų ir sodelių klestėjimo!






42 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加

Susiję produktai

bottom of page