top of page
  • Jovita

Ąžuolialapės hortenzijos iš arčiau

Atnaujinta: 2022-06-18

Hydrangea quercifolia

Ąžuolialapės hortenzijos gimtoji augimo vieta yra Jungtinių Amerikos Valstijų pietryčiuose, miško buveinės nuo vakarų Šiaurės Karolinos iki Tenesio ir pietuose iki Floridos ir Luizianos. 1770 metais Amerikos botanikas ir gamtininkas William Bartram (1739 –1823) aprašė Hydrangea quercifolia. 1999 metais Hydrangea quercifolia buvo paskelbta oficialiu JAV Alabama valstijos laukinės gamtos simboliu. Rūšies pavadinimas yra kilęs iš lotyniškų žodžių quercus "ąžuolo" ir folijos "lapų". Nuo to laiko ąžuolialapė hortenzija soduose sėkmingai konkuruoja su paplitusiomis Hydrangea macrophylla (didžialapėmis) veislėmis, kaip "natūralesnės" formos, įdomesnės tekstūros augalas. Hortenzijos lapai - išskirtinės formos, labai panašūs į ąžuolo, karpyti, rudenį tampa bronzinės, violetinės, tamsiai raudonos ar bordo spalvos. Žiemą ruda stiebų žievė tampa tikru traukos centru.


Šis augalas geriausiai auga derlinguose (bet ne rūgščiuose !), vidutinio drėgnumo, gerai nusausintuose dirvožemiuose . Didžiulis "Oakleaf Hydrangea" pranašumas yra tai, kad ji gali klestėti sausesnėse dirvose nei jos pusbroliai. Ji nemėgsta "šlapių kojų"! Gausiai žydi pasodinta saulėje, tačiau puikūs/gražūs lapai yra didesni daliniame pavęsyje.

Augalas atsparus šalčiams. Žiedų spalva nesikeičia nuo žemės rūgštingumo. Augalo priežiūra paprasta: genėti reikia iškart po žydėjimo. Puikiai tiktų laisvo stiliaus gyvatvorėms, kaip fono ar sodo akcento augalas.


Įdomesnės veislės


Hydrangea quercifolia "Harmony"


Vidutinio dydžio lapuočių krūmas (aukštis apie 1,5 m., plotis - 1,8 m.), labai tinka mažiems sodams ar auginti vazonuose /konteineriuose. Tankūs, pilni, kūgio formos, balti žiedai žydi nuo vasaros vidurio iki rudens. Žiedų kelės didelės, kad nulinksta nuo svorio, nors krūmas yra tvirtas.


Hydrangea quercifolia "Snowflake"(Snaigė)


Hortenzija yra Karališkosios sodininkystės draugijos (The Royal Horticultural Society) prestižinio sodo apdovanojimo laimėtoja. Krūmas užauga nuo 1,5 metro iki 3 metrų. Pasižįmi dideliais (apie 30 cm) baltais, dvigubais žiedais, sudėtais vienas ant kito. Pradeda žydėti vėlyvą pavasarį kreminės ar baltos spalvos į vynuoges panašiais žiedynais.Vėliau , palaipsniui, žiedai tampa rožiniai. Žydėjimo laikas ilgas, iki rudens. Sudžiovinti hortenzijų žiedai įgauna purpurinių/ rožinių atspalvių, labai dekoratyvūs. Tai ilgiausiai žydinti ąžuolialapė hortenzija.


301 peržiūra0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Susiję produktai

bottom of page