top of page
  • Jovita

Kaip genėti didžialapę hortenziją?




Žiedais stebinusi vasarėlė jau eina į pabaigą...Pasirūpinkime ir atsidėkokime hortenzijoms...

Didžialapės hortenzijos žydėjimui reikia savalaikio ir lengvo genėjimo. Ji žydi ant antramečių stiebų. Taip pat žydi ąžuolialapė hortenzija (Hydrangea quercifolia) ir kalninė hortenzija (Hydrangea serrata).


Pažiūrėjus į hortenzijos krūmą, t. y. praskleidus šakas, rasime:

  • žalias naujas šakas – tai šių metų užaugę ūgliai. Kuo jų daugiau tuo geriau. Ateinantį sezoną jų viršūnėse formuosis žiedai (aišku, jei viršūnės nenušals (!) per žiemą ir pavasarį nesugalvosime visų stiebų patrumpinti !!!).

  • rudas, pernai ar dar ankščiau užaugusias sumedėjusias šakas, ant kurių dabar puikuojasi žiedai.

  • sudžiuvusias šakas, kurias, be jokio galvos skausmo, galima bet kada išpjauti.

Taigi, hortenzija lengvai genima ne vėliau kaip rugpjūčio mėnesį, kai žiedai baigia žydėti ir praranda savo puikią rausvą spalvą.


  • susirandame krūme nuo pagrindo rudą stiebą su bebaiginčiu žydėti žiedu ir kerpame tik patį žiedą, iki pirmų/antrų pumpurų (žr. nuotrauką);

  • šių metų žaliais ūgliais tiesiog tik pasidžiaugiame - jų neliečiame;

  • jei Jūsų didžiulis krūmas keletą metų gausiai žydėjo ir primena susivėlusią sumedėjusių stiebų masę, o žiedai tapo mažesni ir ne tokie ryškūs - rudus stiebus, kurie buvo išauginę šakeles su žiedais, nukerpame iki vidurinių/apatinių pumpurų. Arba visai tokį stiebą iškerpame. Kiekvieną sezoną galima pašalinti iki trečdalio rudų senų „žiedinių“ stiebų (žinoma, jeigu turime daug šių metų žalių ūglių būsimam žydėjimui ).

Ir tai viskas. Per rugpjūtį, rugsėjį augalas pradeda krauti ir augintis žiedinius pumurus.

Ir būtinai laistome ir tręšiame !!!


Nebūtina kasmet kirpti stiebų. Bet kasmet būtina laiku ir tinkamoje vietoje nukirpti žiedus!

Jei jūsų hortenzijos nežydi, dažna priežastis yra netinkamas ar ne laiku atliktas genėjimas. O gal kalta žiema nušaldžiusi pumpurus... Genint au galą pavasarį – visi stiebai jau bus vienodos spalvos, ir, neįgudus, bus sunkiau atsirinkti kas ir kaip.


P.S. Nukirpti žiedai gražiai sugula į vainiką ir lėtai džiūsta įgaudami žavingų rausvai žalsvų atspalvių...vasaros prisiminimui...






576 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Susiję produktai

bottom of page